ingredienser
300 g vita bönor (torrvikt, blötlagda i 12 timmar)
1 purjolök, vita delen
2 morötter
1 lök
1/2 vitlökshuvud
1 tomat
300 g Nonna Elides Salsiccia rökt paprika
1 lagerblad
1 tsk paprikapulver
Nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
1 tsk salt
Slätbladig persilja, för garnering
Gör så här
Blötlägg bönorna i 12 timmar. Häll av vattnet och skölj dem.
Skär och skala purjolök, morötter, vitlök och lök.
Lägg bönorna i en stor gryta tillsammans med grönsakerna, salsiccian, lagerblad, paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Täck med vatten och låt koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda i 1,5 timme tills bönorna är mjuka. Skumma av ytskummet som bildas i början av koktiden.
Ta upp grönsakerna, mixa dem med en blender eller stavmixer och lägg tillbaka dem i grytan. Valfritt: Sila de mixade grönsakerna för en slätare konsistens.
Smaka av med salt och låt koka i ytterligare 10 minuter.
Ta upp salsiccian, ta bort skinnet och skär den i skivor innan servering.
Garnera med hackad persilja och servera med några skivor riktigt gott bröd vid sidan om.