0
Gå vidare till innehåll
Nonna Elide
Sortiment
Recept
Om Nonna
Nonna Elide
Sortiment
Recept
Om Nonna
Sortiment
Recept
Om Nonna
Recept torta salata pasqualina
tortaPasqualinaSalsiccia_04.png Bild 1 av 2
tortaPasqualinaSalsiccia_04.png
tortaPasqualinaSalsiccia_02.png Bild 2 av 2
tortaPasqualinaSalsiccia_02.png
tortaPasqualinaSalsiccia_04.png
tortaPasqualinaSalsiccia_02.png

torta salata pasqualina

0,00 US$

6-12 PERSONER | ca 90 MINUTER

Torta Pasqualina är en traditionell italiensk påskpaj med anor från 1500-talets Ligurien, i nordvästra Italien. Namnet kommer från ordet Pasqua, som betyder påsk – och den här rustika, fyllda pajen är en älskad rätt på italienska påskbord, ofta packad i picknickkorgen till annandag påsk (Pasquetta).

Originalreceptet bestod av över 30 tunna lager deg, fyllda med ricotta, mangold och hela ägg som knäckts direkt i fyllningen – symboler för nytt liv och återfödelse. Vår version med Nonna Elides salsicciafärs, färsk mangold och krämig ricotta är en smakrik, modern tolkning av klassikern, där korvens sälta och fyllighet balanseras av den milda ricottan och grönskande mangolden.

Gör gärna pajen dagen innan, så får smakerna mogna och du får tid över till annat i påskstöket. Den håller sig fint i kylskåp i upp till 3 dagar – och eventuella rester är rena guldgruvan till lunchlådan.

Antal:
Lägg i kundvagnen

6-12 PERSONER | ca 90 MINUTER

Torta Pasqualina är en traditionell italiensk påskpaj med anor från 1500-talets Ligurien, i nordvästra Italien. Namnet kommer från ordet Pasqua, som betyder påsk – och den här rustika, fyllda pajen är en älskad rätt på italienska påskbord, ofta packad i picknickkorgen till annandag påsk (Pasquetta).

Originalreceptet bestod av över 30 tunna lager deg, fyllda med ricotta, mangold och hela ägg som knäckts direkt i fyllningen – symboler för nytt liv och återfödelse. Vår version med Nonna Elides salsicciafärs, färsk mangold och krämig ricotta är en smakrik, modern tolkning av klassikern, där korvens sälta och fyllighet balanseras av den milda ricottan och grönskande mangolden.

Gör gärna pajen dagen innan, så får smakerna mogna och du får tid över till annat i påskstöket. Den håller sig fint i kylskåp i upp till 3 dagar – och eventuella rester är rena guldgruvan till lunchlådan.

6-12 PERSONER | ca 90 MINUTER

Torta Pasqualina är en traditionell italiensk påskpaj med anor från 1500-talets Ligurien, i nordvästra Italien. Namnet kommer från ordet Pasqua, som betyder påsk – och den här rustika, fyllda pajen är en älskad rätt på italienska påskbord, ofta packad i picknickkorgen till annandag påsk (Pasquetta).

Originalreceptet bestod av över 30 tunna lager deg, fyllda med ricotta, mangold och hela ägg som knäckts direkt i fyllningen – symboler för nytt liv och återfödelse. Vår version med Nonna Elides salsicciafärs, färsk mangold och krämig ricotta är en smakrik, modern tolkning av klassikern, där korvens sälta och fyllighet balanseras av den milda ricottan och grönskande mangolden.

Gör gärna pajen dagen innan, så får smakerna mogna och du får tid över till annat i påskstöket. Den håller sig fint i kylskåp i upp till 3 dagar – och eventuella rester är rena guldgruvan till lunchlådan.

 

ingredienser

  • 400 g salsicciafärs (t.ex. Nonna Elide)

  • 1 liten gul lök, finhackad

  • 0,5 dl vitt vin

  • 500 g färsk mangold (eller spenat, grönkål eller annan bladgrönsak)

  • 5 ägg (4 hela ägg till fyllningen, 1 äggvita till fyllningen, 1 äggula till pensling)

  • 250 g ricotta

  • 2 msk polenta (eller ströbröd)

  • Riven muskot (efter smak)

  • Salt och svartpeppar

  • 2 runda pajdegsrullar (kylda, färdigköpta)

 

 

Gör så här

  • Smula ner salsicciafärsen och bryn den i en stekpanna på medelvärme i några minuter. Tillsätt den hackade löken och fortsätt steka i ytterligare 5 minuter. Häll sedan på vinet, höj värmen och låt det koka bort.

  • Skölj mangolden, hacka den grovt med en kniv och lägg ner den i pannan tillsammans med salsiccian. Täck med lock, sänk värmen och låt allt sjuda i cirka tio minuter, tills vätskan i botten har kokat in. Rör om då och då. Låt blandningen svalna.

  • När fyllningen har blivit ljummen, lägg över den i en bunke. Tillsätt äggvitan (spara gulan), ricotta och polenta. Krydda rikligt med muskotnöt, salta och peppra och blanda väl.

  • Klä en smord och mjölad pajform med den ena smördegen, tryck till ordentligt längs kanterna och låt degen gå upp en bit över formen. Nagga botten med en gaffel och fyll med fyllningen. Gör 4 gropar i fyllningen med en sked och knäck i ett ägg i varje grop.

  • Lägg den andra smördegen över fyllningen och förslut kanterna – vik gärna den överhängande degen inåt mot mitten av pajen.

  • Nagga ytan med en gaffel, pensla med den återstående äggulan (uppvispad med 3 msk vatten) och grädda i förvärmd ugn på 170°C i cirka en timme.

  • Låt pajen svalna helt innan du tar ut den ur formen. Skär upp i bitar och servera. Den blir allra godast om den får stå till dagen efter, eller om du lagar den på morgonen inför kvällen..

 

 

Mat blir som bäst när den lagas med kärlek

Välj Nonna Elide för lite mer amore i vardagen

Följ oss på Instagram för att ta del av inspiration, nyheter och tävlingar

🍂 Nytt recept på hemsidan! Vi har gjort en höstig “Alla boscaiola” med Nonna Elides Capricci, salsiccia och #svamp – perfekt för kyliga dagar. 🍄 Enkelt, smakrikt och fullt av italienska smaker! Kolla in hela recept
Nytt recept ute på hemsidan! 🎉🍽️ Den här gången sätter vi fokus på vår Salsiccia rökt paprika, som ger rätten Ris med Salsiccia en riktigt god och fyllig smak. Perfekt för höstmiddagar när