


HUEVOS RANCHEROS MED CHORIZOFÄRS
4 PERSONER | 40 MINUTER
Huevos Rancheros är en traditionell mexikansk frukosträtt från landsbygden, där den serverades som en stadig måltid för att ge energi till dagens arbete. Stekta ägg serveras på majstortillas och toppas med en kryddig salsa av tomater, chili och lök. Med tiden har rätten spridit sig, fått många variationer och tillbehör, och kan enkelt anpassas efter smak och tillgång på ingredienser.
När Nonna Elide gör huevos rancheros blir det tortilla med refried beans, Nonna Elides chorizofärs och en rökig salsa. Toppat med ägg, avokado och fetaost är det en smakrik tolkning av en mexikansk klassiker.
Buen provecho!
4 PERSONER | 40 MINUTER
Huevos Rancheros är en traditionell mexikansk frukosträtt från landsbygden, där den serverades som en stadig måltid för att ge energi till dagens arbete. Stekta ägg serveras på majstortillas och toppas med en kryddig salsa av tomater, chili och lök. Med tiden har rätten spridit sig, fått många variationer och tillbehör, och kan enkelt anpassas efter smak och tillgång på ingredienser.
När Nonna Elide gör huevos rancheros blir det tortilla med refried beans, Nonna Elides chorizofärs och en rökig salsa. Toppat med ägg, avokado och fetaost är det en smakrik tolkning av en mexikansk klassiker.
Buen provecho!
4 PERSONER | 40 MINUTER
Huevos Rancheros är en traditionell mexikansk frukosträtt från landsbygden, där den serverades som en stadig måltid för att ge energi till dagens arbete. Stekta ägg serveras på majstortillas och toppas med en kryddig salsa av tomater, chili och lök. Med tiden har rätten spridit sig, fått många variationer och tillbehör, och kan enkelt anpassas efter smak och tillgång på ingredienser.
När Nonna Elide gör huevos rancheros blir det tortilla med refried beans, Nonna Elides chorizofärs och en rökig salsa. Toppat med ägg, avokado och fetaost är det en smakrik tolkning av en mexikansk klassiker.
Buen provecho!
ingredienser
1 medelstor gul lök ( en halva till salsan, den andra till bönröra)
4 tomater, urkärnade
2–4 chili (t.ex. serrano eller spansk peppar)
3 vitlöksklyftor, oskalade
Salt
1–2 msk färsk limejuice
400 g Nonna Elide Chorizofärs
1 burk bönor i vätska, gärna utan salt (t.ex. svarta, cannellini eller borlotti)
4 ägg
4–8 majs- eller vetetortillas
100 g fetaost, smulad
1 stor avokado, skivad
Gör så här
Förvärm ugnen till 240°C på grillinställningen.
Halvera tomaterna, skär löken i halvor, låt vitlöken vara oskalad och ansa chilin. Ta bort chilifröna om du vill ha en mildare salsa.Lägg grönsakerna i en ugnsform klädd med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
Grilla högt i ugnen. Ta ut chilin och löken efter ca 10 minuter eller när de är mjuka och fått sotadekanter. Låt tomater och vitlök grillas ytterligare 5–10 minuter tills de är mjuka. Låt svalna något, skala vitlöken och mixa alla grönsaker på låg hastighet till en chunky salsa. Pressa över limejuice, tillsätt salt och justera efter smak.
Bryn Nonna Elides chorizofärs i en panna på medelhög värme och bryt upp färsen med en slev. När färsen är genomstekt, ta upp den och lämna kvar det smakrika chorizofettet i pannan.
I samma panna, tillsätt en halv finhackad lök och en krossad vitlöksklyfta. Stek på medelhög värme i chorizofettet tills löken mjuknar och blir lätt gyllene. Häll i bönorna tillsammans med vätskan från burken – stärkelsen i vätskan gör bönröran extra krämig. Låt blandningen koka upp och sjud i cirka 5 minuter under omrörning tills vätskan reducerats något. Mosa bönorna med en potatisstöt eller baksidan av en slev tills nästan alla bönor är mosade och röran är tjock och krämig. Ta av från värmen, smaka av med salt och låt bönröran svalna något – den tjocknar ytterligare när den står.
Stek eller pochera äggen, beroende på vad du föredrar. Förbered avokadon genom att skala och skära den i skivor eller bitar. Värm upp dina tortillas i en torr panna, ugn eller mikrovågsugn.
Montera din huevo ranchero: Bred bönröran över en tortilla, toppa med chorizofärs, salsa, ett ägg, smulad fetaost och några skivor eller bitar av avokado. Servera och njut!